Landelijke Studiedag 2017

Taal heeft verbonden!

We kijken met tevredenheid terug op een mooie landelijke studiedag. In LTM1 verschijnt een uitgebreid verslag van de hand van Clary Ravesloot. Nu een hele korte terugblik.

Op vrijdag 3 november kunt u weer deelnemen aan de Landelijke studiedag van Levende Talen in Utrecht. Het thema is dit jaar Taal Verbindt!


De Nederlandse taal verbindt ons allemaal. Taal hoort in het rijtje van Cultuur met een grote C. Een vreemde taal leren is je verdiepen in de cultuur van de ander. Dat leidt tot inzicht, begrip, (ver)binding en waarden waar onze globaliserende samenleving beter van wordt.

Vreemde talen zijn ook een ingang in de cultuur met de kleine c: zaken doen, politiek bedrijven, omgangsvormen, beleefdheden; de dingen die in een ander cultuurgebied net even anders zijn.

Wanneer je je leerlingen kennis laat maken met die ‘interculturele competenties’ dan draag je bij aan hun betere toerusting voor een samenleving die steeds complexer wordt. En is dat niet wat we onze leerlingen allemaal toewensen?

Wim Daniels

Na de plenaire lezing van Wim Daniels volgden de deelnemers twee workshops. Tussendoor was er gelegenheid inspiratie op te doen en kennis te maken met nieuwe materialen op de exposantenmarkt.

Eind van de dag was het tijd voor de prijsuitreikingen. De Gerard Westhoff-Taaldidactiekprijs is dit jaar gewonnen door Kitty Hock (HAN) voor de scriptie Doeltaal Voertaal. English Spoken here en Niels van Wanrooij (HAN) voor de scriptie Le français spontanéLees meer in het juryrapport.

 

 

 

 

 

Nathalie Baartman verzorgde de afsluiting van de 34e landelijke studiedag en reikte de prijzen van het Europees Talenlabel uit. De eerste prijs  ging naar Parcours d’integration civique van het Pascal College uit Zaandam.  Dit project won tevens de publieksprijs. (Foto links.) De tweede prijs ging naar Photographic Exchange van het Maaslandcollege uit Oss. (Foto rechts.) De derde prijs ging naar Taalcafés van Humanitas ’t Hoogeland. Refugee Start Force Community kreeg een eervolle vermelding. Ga voor meer informatie naar www.europeestalenlabel.nl.

 

 

 

 

 

 

Foto’s Landelijke Studiedag 2017

U kunt een aantal presentaties downloaden.


Openingslezing

Door Wim Daniëls.

Heidi Wils, fotografie Valkenswaard

Wim Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het voortgezet onderwijs voordat hij fulltime schrijver en taaladviseur werd. Hij stelde diverse woordenboeken samen en publiceerde een literaire verhalenbundel. Sinds 2009 is hij regelmatig te horen in het radioprogramma Spijkers met koppen. Ook is hij een graag geziene gast bij tv-programma’s als De wereld draait door en PAUW. Daniëls schreef een groot aantal boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Voor zijn verdiensten voor de Brabantse cultuur ontving hij in 2015 de Brabantbokaal. Hij treedt regelmatig op in het theater en de combinatie van zijn komisch talent en zijn geweldige kennis van zaken maakt hem een veel gevraagd spreker op lezingen en symposia.


Workshopoverzicht

LSD 2017 57 workshops PDF


Lerarenopleiders

Werkconferentie

De werkconferentie voor lerarenopleiders mvt is elk jaar een speciale ‘track’ voor lerarenopleiders. Lerarenopleiders hebben speciale workshops binnen een aangepast programma gevolgd. Een samenvatting van deze workshops kunt u in de brochure lezen.

Deze groep heeft de volgende workshops gevolgd.

  • Whatsapp in de MVT-les van Marrit van de Guchte (Universiteit van Amsterdam)
  • Differentiëren: ook in de opleiding! van Maartje Visser & Annika Groenveld (Hogeschool van Amsterdam)
  • Taalbewustzijn in het onderwijs: op naar taalbewust burgerschap van Anna Kaal (Vrije Universiteit Amsterdam)